Cookies management by TermsFeed Generator
Kategórie
 
 
 
 
 
 

Doplnky výživy a ich význam

Doplnky výživy a ich význam

Autor: Veronika Feňáková    Dátum: 12.7.2021     Čítanie na: 5 min. proteín

Samotný vznik výživových doplnkov ako ich poznáme dnes bol podnietený mnohopočetnými zisteniami, že za posledné desaťročia v potravinách prudko poklesol obsah nutričných látok, ktoré sú pre človeka dôležité. Je všeobecne známe, že organizmus človeka, ktorý aktívne športuje, potrebuje vhodne dopĺňať vitamíny a pomocné látky v oveľa väčšom množstve ako organizmus bežného človeka - nešportovca. Práve preto sú doplnky výživy (suplementy) jedným z najdôležitejších faktorov tréningu kulturistov a športovcov, ktorí majú zvýšený nápor na svoj organizmus. Treba si uvedomiť fakt, že ak by ste mali aj perfektne zostavený tréning na mieru, ale vaša výživa so suplementáciou by zaostávali, pokroky by boli značne limitované.


Tu sa nám vnúka otázka či dosiahnutie športových a kulturistických výsledkov ide aj bez doplnkov výživy. Samozrejme, že áno. Do istej miery určite. Ak však chceme zo svojich tréningov a športového výkonu dostať maximum, správna suplementácia je nevyhnutná. Množstvo odborníkov dokonca prichádza so zisteniami, že výživa a suplementácia sú kľúčovým faktorom pri športových výkonoch, či už z dlhodobého alebo krátkodobého hľadiska.


Ako je to možné?
Budovanie svalovej hmoty je pre telo náročná činnosť, to je fakt. Organizmus na to potrebuje stavebné kamene v podobe bielkovín (aminokyselín) a množstvo pomocných látok (vitamíny, minerály), pričom palivom na stavbu novej hmoty sú cukry (tuky). V ideálnom prípade, kedy má organizmus k dispozícii všetky potrebné látky, dokáže pomerne pružne reagovať na záťaž. Zväčšenie svalstva je v podstate “obyčajnou” reakciou na zvýšené namáhanie tela, prispôsobené vonkajšej situácii. Účelom každého jedálneho lístka športovca je teda zásobiť organizmus všetkými potrebnými živinami. Telo potrebuje pri procesoch regenerácie, tvorby svalovej hmoty či odbúravaní tuku veľké množstvo rôznych chemických látok - niektoré si dokáže vytvoriť samo, iné musí prijať v potrave. Problém nastáva vtedy, ak organizmu chýba nejaká chemická látka potrebná na fungovanie a budovania, ktorú si nedokáže ničím nahradiť alebo vyprodukovať.

proteín športovec
Skutočne stačí, ak vo vašej strave chýba jedna dôležitá látka (napríklad esenciálna aminokyselina), alebo ju prijímate v nedostatočnom množstve, a rast svalstva sa zmierni, po prípade úplne zastaví. Z toho vyplýva, že rast svalovej hmoty môže byť úplne závislý od jednej jedinej chemickej látky. Netreba mať mylnú predstavu, akákoľvek intenzita tréningu s týmto dlhodobým problémom nič neurobí. Podobný princíp funguje aj pri množstve prijímanej energie. Pokiaľ telo neprijíma dostatok energie, nedokáže budovať svalstvo, pretože pre samotné budovanie a procesy s tým súvisiace je energia nevyhnutná.

 

Riešením tejto problematiky sú doplnky výživy. Áno, teoreticky do tela môžete dostať všetky potrebné látky aj bežnou stravou. Aj prakticky, pokiaľ ste ochotný si dopodrobna študovať jedlo, jeho zložky, vplyv makroživín, vitamínov a rozrátavanie si jedla do poslednej aminokyseliny, aby ste si vedeli určiť správne porcie a skladbu jedál - ktoré si v prípade objemovky budete musieť zrejme mixovať, nakoľko vám vyjde kvantum jedla na prijatie v rozmedzí pár hodín, ktoré bude pre telo problém prijať a stráviť. Znovu si pripomeňme fakt - za posledné desaťročia v potravinách prudko poklesol obsah nutričných látok. Jednoducho povedané - prijímať všetky telu potrebné makroživiny, mikroživiny, vitamíny a minerály len z jedla pri športových cieľoch je veľmi náročné. Doplnky výživy sú praktické, dostupné a skvelé alternatívy ako dopomôcť svojej ceste za vysneným športovým cieľom. Ako bonus, ušetria váš čas. Odborne pripravené doplnky výživy z kvalitných surovín dodajú vášmu telu presne to, čo potrebuje. V správnej kvalite a kvantite bez zbytočného zaťaženia.



zdroj: National Institutes of Health

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia